Battlefield 1 Rehberi â Yeni başlayanlar için çoklu oyuncu modlarında başarılı olmak
Oyuna yeni başladınız ve çoklu oyuncu modunda başarılı mı olmak istiyorsunuz? Bu rehberimiz tam sizin için!
Battlefield 1, belki de piyasanın en etkili çoklu oyuncu moduna sahip olan bir FPS oyunu. Gerçekten savaş hissini size aktarabilen, oldukça gerçekçi, yer yer epik anlara ev sahipliği yapan, eğlenceli bir moddan bahsediyoruz. Fakat bu çoklu oyuncu moddan güzel bir şekilde zevk alabilmeniz için, oyun hakkında temel birkaç bir şey bilmeniz gerekiyor. İşte bu şeyleri de, bu rehberimizde sizlere aktaracağız. En temel şeylerden, biraz ayrıntılara kadar ineceğimiz bu rehberimiz, Battlefield 1âin çoklu oyuncu moduna yeni başlamış oyunculara hitap etmekte. Bu yüzden, eğer aranızda profesyonel Battlefield oyuncusu varsa, lütfen bize kızmasın, darılmasın.
Battlefield 1
Oyun modlarını tanıyalım
Battlefield 1 hakkında en temel şeylerden başlayacağımızı söylemiştim. Oyunun çoklu oyuncu modunun en temel şeyi, tabii ki oyun modları. Eğer bir oyuna girecekseniz, ilk önce o modda ne yapacağınızı bilmeniz gerekiyor. Mesela, Conquest oynuyorsanız önceliğiniz manganızın size verdiği görevler, bölge kapma ve düşmanın bölge kapmasını engellemek olmalı. Bu modda isterseniz 30 adam öldürüp, hiç ölmeyin. Objektiflere oynayan bir oyuncu sizi çok rahat bir şekilde geçebilir. Hiç adam öldürmeden, sürekli ölse bile. Bu modda ana amacınız 1,000 puana ulaşmak. Bu puanlar da tabii ki bölgeleri alarak birikiyor. Ne kadar bölgeniz olursa, o kadar çok puana sahip olabiliyorsunuz. Bunu da aklınızdan çıkartmayınız.
Oyunun içerisinde bulunan bir başka oyun modu ise Rush. Eski Battlefield oyunlarındaki Rush moduna göre, Battlefield 1 Rush modu biraz daha farklı. Bu modda, bir taraf saldırı yaparken; diğer taraf ise defans yapıyor. Belli bölgeleri koruması gereken defansif taraf bir yana, atak yapan tarafın sınırsız canı bulunmuyor. Bu özellik de zaten oyuna yeni eklenmiş durumda. Oyunun size verdiği belli bir yeniden doğma hakkı var. O hakları doldurmadan, 2 noktaya da atak yapıp, ele geçirmeniz gerekiyor Yani yine objektife oynamanız gereken bir oyun. Sürekli olarak karşı takımı öldürmek çoğu zaman takımın geneline yardım etmeyecektir.
War Pigeons modu ise, Battlefield 1 ile seriye eklenmiş bir oyun modu ve oldukça eğlenceli. Yine büyük bir takım ruhu gerektiren bu modda, öncelikle bir kuşu ele geçirmeniz gerekiyor. Kuşu ele geçirdikten sonra sabit bir şekilde bir yerde durmanız gerekiyor ki, karakteriniz o kuşa notu yazabilsin. Bu kısa süre dolduktan sonra, açık bir alana çıkıp kuşu bırakmanız gerekiyor. Kuş, yaklaşık 5 saniye boyunca etrafta dolanıyor ve ardından gidiyor mesajı iletmeye. İşte bu 5 saniye boyunca, düşman o kuşu vurup, sizi engelleyebiliyor. Yani kuşu bıraktıktan sonra da bir süre boyunca defans yapmanız oldukça önemli. Oyunu tamamen yenmek için ise bu işlemi 3 kez yapmış olmanız gerekiyor.
Bir sonraki oyun modu ise Team Deathmatch. Oldukça klasik bir oyun modu. Karşı takımdan 100 kişi öldüren taraf, oyunu kazanıyor. Bu moddaki tek hedefiniz karşı takımı öldürmek yani. Bir diğer mod ise Domination. Aslında bu mod, Conquest ile benzer fakat harita daha küçük, takımlar daha limitli. Ayrıca oyunu kazanmanız için ise 1,000 yerine 100 puan almanız bekleniyor. Conquest modlarının 30 dakika civarı sürdüğünü göz önünde bulundurursak, daha kısa ve çok daha çabuk aksiyona girebileceğiniz bir mod arıyorsanız, o mod bu efendim.
rq8js45yzr7dilrpz9ey
Operasyona çıkmaya hazır olun
Yeni bir başlık atmış olabilir fakat, şimdi bahsedeceğimiz şey de bir oyun modu. Fakat oldukça geniş, uzun ve eğlenceli bir oyun modu. Bu modumuzun adı, Operations. Bu mod aslında Conquest ve Rush modlarını içerisinde kombine ediyor. Bu Operations modu içerisinde 4 farklı operasyon seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz haritalar ne olursa olsun, göreviniz değişmiyor. 2 taraf var, bir taraf saldırıyor; diğer taraf ise atak yapıyor. Defans yapan tarafın korumak için belli noktaları bulunuyor ve atak yapan taraf bölgeleri aldıkça, defans tarafı kendi ana noktalarına kadar geri çekilebiliyor. Defans yapanların sınırsız şansı bulunuyorken, atak yapan tarafın 3 hakkı bulunuyor ve bu 3 hak içerisinde mutlaka tüm bölgeleri ele geçirmeleri gerekiyor. Duruma göre oyun geride olan tarafa özel araçlar, tanklar veya Behemoth verebiliyor.
Operations modunu özel kılan şey ise, bir oyunun 3 saate kadar uzuyor olabilmesi. Ayrıca küçük bir de senaryo bulunuyor her operasyonda. Oyunun gidişatına, kazanan taraflara göre de bu hikaye anlatımı değişebiliyor. Oyun içerisindeki his ise gerçekten benzersiz, ciddi bir savaş alanı hissi alabiliyorsunuz. Tüm bunların haricinde, yeni başlayan oyuncular için bu mod oldukça karmaşık, değişik veya zor gelebilir. Bu durumu aşmak için yapmanız gereken tek şey, bu modu oynamaya devam etmek. Tabii takımınıza da yardımcı olmayı unutmayın bu sırada. Ha, yardımcı olmak demişken, isterseniz artık sizlere yardımcı olacak kısmına geçelim rehberimizin. Sanıyorum ki şu an oyunda bulunan tüm oyun modlarından bahsettik.
K/D oranınızı kafaya takmayın
Eğer Team Deathmatch haricinde bir oyun modu oynuyorsanız, sürekli skor tablosuna bakıp, K/D oranınıza takılmayın. Çünkü o modlarda, karşınıza çıkacak olan en gereksiz olan şey o. Daha önce de dediğim gibi, belli başlı objektiflerin bulunduğu oyun modlarında, o objektiflere yönelik bir oynanış sergilerseniz, takımınızda en çok adam öldürmüş olan kişiden daha çok puan kazanabilirsiniz. Ayrıca takımınızın o turu yenmesindeki katkınız da, en çok adam öldüren kişiye göre daha çok olur. Herkes sizi sever efendim. B bayrağını korumayan, D bayrağı boşken almaya gitmeyen, fakat oyun içerisinde 40 adam öldürüp, 2 kere ölen bir oyuncuyu kimse sevmez. Eğer ciddi oynuyorsanız.
Oyununuzu oynarken, eğer bir düşman görürseniz onu işaretlemeyi de unutmayın. Çünkü işaretlenen düşmanlar, takımınız tarafından da görünebiliyor ve size desteğe gelebiliyor takım arkadaşlarınız. Ayrıca işaretleme sonrasında o kişi ölürse, bonus puanınızı da alıyorsunuz, merak etmeyin. Düşman işaretleme, bireysel oyundan çok takım oyununu desteklediği için, bize göre oldukça önemli. Sonuçta Call of Duty değil, Battlefield oynuyorsunuz.
Manga lideri olduysanız, görevinizi yapın
Manga lideri olmak, isminizin yanında yıldız gözükmesinden çok daha fazla işe yarıyor. Bir manga lideri, mangasına görevler verebiliyor ve siz de bir manga lideriyseniz, görev vermeyi unutmayın. Örnek vermek gerekirse, bölge kapma oyunlarında çok kolay 2 hareket ile herhangi bir bölgeyi işaretleyebiliyorsunuz ve manganızdaki herkes görebiliyor. Eğer manganızdaki oyuncular kör değilse, o işareti dikkate alacaktır ve o bölgeye saldıracaktır. Böylece çok daha güzel bir takım oyunu ortaya koyabileceksiniz.
Bir diğer önemli husus ise takım arkadaşlarınızı hayatta tutmak ile alakalı. Diyelim ki, yakınınızdaki bir Sıhhiyeci öldü. Siz bu ölen Sıhhiyeci sınıfının ekipmanını alabiliyorsunuz ve ölen arkadaşınızı direkt hayata döndürebiliyorsunuz. Unutmayın, Sıhhiyeci sınıfı sizin hayatta kalabilmeniz için, canınızın sürekli 100âde kalabilmesi için oldukça önemli. Sizin canınız gittiğinde veya siz öldüğünüz zaman, size yardım edecek olan kişi onlar. Onların ölüp, haritanın bir ucunda başlamasına izin vermeyin.
Mermi fiziklerini bilin
Genelde FPS oyunlarında, düşmanı öldürebilmek için onların üstüne ateş etmemiz yeterli oluyor fakat Battlefield 1âde durum böyle değil. Karşımızda gerçekçi bir FPS oyunu var ve bu yüzden silahların birçoğu farklı şekillerde çalışıyor. Bunu tamamen çözmek sizin elinizde fakat en temelinde, düşmanlarınız hareket ediyorsa, onların üstüne değil; gideceği yola sıkmanız gerekiyor ki onları vurabilin. Her silahın mermisinin gitme hızı, belli mesafelerde verdiği hasarlar farklı olduğu için bu sistem size en başta karışık gelebilir. Fakat kısa zamanda alışacaksınız efendim.
Sırada ise küçük bir ipucu var. Eğer mermileriniz tamamen bittiyse, etrafta da size mermi verecek bir oyuncu bulunmuyorsa fakat bir at varsa, o ata binin efendim. Ata bindiğiniz zaman tüm silahlarınızın mermisi dolacaktır. Bu da küçük bir at sihri işte. Sorgulamaya gerek yok sanırım?
Seviye atladığınızda, kazandığınız puanları unutmayın
Her seviye atladığınızda sizlere bir War Bond adı altında bir birim gelecek. Bu birimler sayesinde yeni silahlar, ekipmanlar açabileceksiniz. Yalnız unutmayın, oynamadığınız bir karakter sınıfının yüksek seviye bir silahını açmak, her zaman mümkün değil. Çünkü karakterinizin bir seviyesi olduğu gibi, karakter sınıflarının da bir seviyesi bulunuyor. Bu yüzden bu birimlerinizi harcarken planlı programlı gidin. Sıhhiyeci sınıfının en iyi silahını, bu sınıf ile sadece 2 maç oynayarak açamayacağınızı unutmayın.
Silahlardan bahsetmişken, Battlefield 1âde bir de kutu açma sistemi bulunuyor. Bu kutulardan sadece silah desenlerinin çıktığını ve bu desenlerin oynanışı hiç etkilemediğini unutmayın. Ayrıca şu sıralar bu kutulardan parçası çıkabilecek 2 adet de yakın dövüş silahı bulunuyor. Bu 2 silahın da istatistiklerinin, oyunda halihazırda bulunan yakın dövüş silahları ile aynı olacağını unutmayın. Sadece görünüşleri ve isimleri farklı.
Battlefield 1
Karakter sınıflarını iyi tanıyın
Battlefield 1âin temelinde 4 adet karakter sınıfı var. Bu sınıflar taarruz, takviye, sıhhiyeci ve gözcü. Oyunda başarılı olmak için bu sınıfların temelinde ne işe yaradığını, sizin bu oyunu hangi amaçla oynadığınızı bilmeniz gerekiyor. Mesela kendinizi sadece düşman öldürmeye odaklamak istiyorsanız, taarruz sınıfı bunun için en iyi seçenek. Ayrıca zırhlı düşmanlara ve taşıtlara karşı da büyük bir ekipman avantajınız olacak bu sınıfla. Yani taarruz sınıfı tamamen karşı tarafı yerle bir etmeye, mermi manyağı yapmaya niyet etmiş bir sınıf. Son olarak, bu sınıfla oynarken manganız içerisinde bir adet sıhhiyeci ve bir adet de takviye sınıfından bulunması oldukça önemli. Canınız da merminiz de bir gün bitecek sonuçta. Ortalığı yerle bir etmek için oluşturulmuş bir sınıf olsanız da, mükemmel değilsiniz.
Sıhhiyeci sınıfında oynuyorsanız, önceliğiniz karşı takımı öldürmek değil; kendi takımınızı ayakta tutmak olmalı. Yakınınızda bir takım arkadaşınız mı öldü? İşi gücü bırakıp onu kurtarmaya gidin. Birisinin canı mı azaldı? Yine aynı şekilde işi gücü bırakıp, yardıma gidin. Fakat bu sırada kendinize de yardım etmeyi unutmayın. Çünkü sağlık paketleri ile kendi canınızı da doldurabiliyorsunuz. Silah bakımından ise bu sınıf, gözcü sınıfına benzer diyebiliriz. Genelde tüfek kullanıyorsunuz ve bu tüfeklerin hepsi tam otomatik değil, yarı otomatik. Verdikleri hasar da ortalama diyebiliriz. Gözcü sınıfındaki keskin nişancı tüfekleri kadar hasar veremiyorsunuz fakat onlardan daha hızlı ateş edebiliyorsunuz.
Eğer takviye sınıfını seçtiyseniz, önünüzde çok fazla seçenek var demektir. Havanlar, ağır makineli silahlar, buna benzer birçok şey sizi bu sınıfta bekliyor olacak. Fakat bu sınıfın da, sıhhiyeci sınıfı gibi bazı sorumlulukları var. Mesela, takviye sınıfında mermi paketleri ve tamir etme eşyaları bulunuyor. Bu demek oluyor ki, takım arkadaşlarınızın araçlarını tamir etmek, mermisiz kalan herkese mermi dağıtmak sizin göreviniz. Ayrıca kendi araçlarınızı tamir edip, merminizi doldurabileceğinizi de aklınızdan çıkartmayın. Ayrıca bu sınıfın silahları hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, durmadan mermi sıktıkça; silahınızın isabet oranı yükseliyor. Yani kısa kısa basmayın o tuşa. Bol merminiz var, sürekli ateş etme tuşuna basarak gezin bence.
Son olarak, sıra gözcü sınıfımızda. Eğer gözcü olmayı planlıyorsanız, isabet oranınızın yüksek olması gerekiyor çünkü Call of Duty oyunlarında olduğu gibi tam otomatik keskin nişancı tüfekleri yok bu oyunda. Attığınızı tutturmanız gerekiyor. Ayrıca düşmanları işaretlemeyi de unutmamanız lazım. Ana savaş alanından uzak, yüksek bir yerde olduğunuzu göz önünde bulundurursak, düşman işaretlemek sizin için en kolayı olacaktır. Bir de tuzaklarınızı kullanmayı unutmayın. Tek bir noktada düşman bekleyebileceğinizi göz önünde bulundurursak, etrafınıza birkaç tuzak koymak en mantıklısı. Arkanızdan dolaşabilir düşmanlar. Kafanıza kürek yemek istemezsiniz sanırım.
Battlefield 1
Eğlenmeyi de unutmayın
Tamam, 1. Dünya Savaşıândayız. Osmanlı olduk, İngilizlere karşı savaşıyoruz. Beynimizde marşlarımız çalıyor fakat sakin olun. Battlefield 1âin sadece bir oyun olduğunu unutmayın. Evet, bir oyunda başarılı olabilmek için biraz da ciddi oynamak gerekiyor fakat bunu abartmayın. Eğlenmenize bakın. Eğer bir oyun sizi mutlu edemiyor, güldüremiyor, eğlendiremiyorsa, o oyunu boşuna oynamayın efendim. Kendinize yazık. Eğlenmek ve zaman geçirmek için oyun oynuyoruz değil mi?