Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Setbox nedir

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,012
12,272
113
ALMANYA
Masaüstü kutu anlamında, bir vericiden ya da ağdan yayının alınabilmesi için ihtiyaç duyulan elektronik cihazlara TEKNOLOJİ dilindebu ad verilir. tv'den ayrıdır. stb diye kısaltılır.

kdxd8.png
TEKNİK SATGroup Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Yukarıkozan, 2013'ün ilk ayından itibaren piyasada satılan yerli ve ithal tüm TV'lerde DVB-T özelliği bulunmasının zorunlu olduğunu, yeni dijital yayına geçmek isteyenlerin, eski TV'lerde karasal yayın (DVB-T) teknolojisi olmadığı için özel bir aparat (Settop box) kullanmak zorunda kalacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) başlattığı balkon ve dış cephelerde çanak antenlerin oluşturduğu görüntü kirliliğini engelleme çalışması ve karasal yayına geçiş hazırlıklarıyla birlikte, uydu anten hizmeti veren firmalar Ar-Ge çalışmalarına yöneldi.

Teknolojiye uygun televizyon alıcıları gerekli
Karasal sayısal yayınları izlemek için bu teknolojiye uygun televizyon alıcıları gerektiği ifade edilen açıklamada, izleyicilerin evlerindeki mevcut televizyon alıcılarıyla karasal sayısal yayınları izleyebilmek için de ''Set Top Box'' adı verilen set üstü cihazları kullanabilecekleri kaydedildi.
Karasal sayısal televizyon alıcılarıyla ilgili piyasada bir karmaşa yaşanmaması ve tüketicilerin mağdur olmaması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından hem karasal sayısal yayınları almaya uygun televizyon alıcılarının hem de set üstü cihazların özelliklerinin tespit edildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''Set üstü cihaz kullanmak, izleyiciler açısından bir zorunluluk değil, bir tercihtir. Daha kaliteli, SD ve HD televizyon yayınlarını, herhangi bir yayın bedeli ödemeksizin, ücretsiz olarak izlemek isteyenler, yeni bir televizyon cihazına para harcamak yerine, evlerinde mevcut televizyonlara çok daha düşük maliyetle bir set üstü cihaz takarak bu yayınları izleyebilecektir. Hem SD hem de HD televizyon yayınlarını alabilecek nitelikte olması öngörülen söz konusu cihazların tüketiciler tarafından daha ucuza temin edilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar da yine RTÜK tarafından yürütülmektedir. Dolayısıyla karasal sayısal yayıncılığa geçişte eski televizyonların kullanım dışı kalması, eski televizyonu olan izleyicilerin herhangi bir şekilde mağdur olması söz konusu değildir. Tüketicilerin ülkemiz için standart hale gelecek olan DVB-T2 Alıcı Gereksinimleri Dokümanında belirlenen özellikleri taşıdığını belirten ve üzerinde özel bir logo bulunan televizyon alıcılarını veya set üstü cihazları tercih etmeleri önem taşımaktadır.

TEKNİK SAT Group Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Yukarıkozan, yaptığı açıklamada, daha kaliteli yayın için karasal yayın uygulamasına geçilmesinin son derece yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Yukarıkozan, 2013'ün ilk ayından itibaren piyasada satılan yerli ve ithal tüm TV'lerde DVB-T özelliği bulunmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, 'Yayınlar eski TV'lerde DVB-T olmadığı için özel bir aparatla (Dijital alıcı) izlenebilecek. Settop Box'ları üretmek için çalışmalara başlandı. Fiyatı ortalama 50 lira civarında olacak dijital alıcıları üretmek için Ar-Ge'ye büyük önem veriyoruz.

Yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Örneğin biz TEKNİK SAT Group olarak TÜBİTAK destekli fiber optik tabanlı uydu dağıtım sistemi projesi başlattık ve ödül aldık' ifadelerini kullandı.
'Fas'ta çok büyük bir projeye imza attık, Katar ve Dubai'de büyük projeler üzerinde çalışıyoruz'-

Geliştirdikleri fiber optik sistemler ile bir merkezden 10 kilometre çapında bir alana uydu ve karasal yayınları dağıtma imkanı sağlayabildiklerini dile getiren Yukarıkozan, 'Geliştirilen sistem ile optik hat üzerinden CCTV kamera, network ve uydu sistemleri aynı hat üzerinden verilebiliyor.

Bu sistemler ile Fas'ta 2 bin villalık çok büyük bir projeye imza attık. Yine bu sistemle Katar ve Dubai'de fiber optik uydu sistemleri konusunda büyük projeler üzerinde çalışıyoruz' bilgisini verdi.

Karasal yayınla daha az kanal, daha kaliteli ses ve görüntü imkanı
Türkiye'nin bu teknolojiye geçmek için çok geç kaldığını savunan Yukarıkozan, şu anda AB ülkelerinin dışında İran, Azerbaycan ve Türki cumhuriyetlerin bu sistemi kullandığını anlattı.

Uydu antenle, devletin başlatacağı dijital yayının arasındaki farklara değinen Yukarıkozan, şöyle konuştu:

'Çanak anten kullanan vatandaş binlerce kanalı izleyebilirken, devletin yeni uygulayacağı karasal yayın sistemini kullanacak vatandaş yaklaşık 100 kanalı izleme imkanı bulabilecek. Kanal sayısı az olmasına rağmen görüntü kalitesi çok yüksek olacak. Örneğin, yayın durması, donma, gelip gitme gibi sorunlar çok daha az olacak. Üstelik HD kalitesinde ve havadan yayın yapılabilen bir sistem olacak. Yani otobüslerde, trenlerde, gemi ve yatlarda mobil uygulamaların hepsinde, cep telefonlarında kesintisiz yayın izlenebilme imkanı doğacak.'

Sektörün Türkiye'de büyüklüğü yılda yaklaşık 400 milyon dolar-
Uydu anten sektörünün Türkiye'de ulaştığı yıllık cironun yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu belirten Yukarıkozan, dünyada uydu anten kullanımının Çin ve İran dışında (bu ülkelerde yasak) her ülkede en çok tercih edilen sistem olduğunu dile getirdi.

DVB'de belirlenen, Avrupa standardı olarak kabul edilen, DVB-T sistemi olarak tanımlanan dijital yersel TV sistemi; yayıncılar, şebeke operatörleri, idari kuruluşlar ve üreticiler gibi çeşitli grupların katılımıyla üzerinde fikir birliğine varılan koşulları sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Bu sistem, COFDM (Kodlanmış Ortogonal Frekans Bölmeli Çoğullama) kullanımına dayanmaktadır. Bu, program sayılarında ve HDTV'den LDTV'ye kadar kalite seviyelerinde esnek seçenekler sunarak, bir veri deposundaki program(lar)ın iletimi için belirlenmiştir.
Bu belirlemeler, yalnızca iletilen işaretleri tanımlamakta ve alıcılar için hiç bir şey belirtmemektedir. Bunlar, aynı zamanda, veri deposunun içeriği hakkında da, MPEG-2 iletim dizisi olması haricinde, hiç bir bilgi vermemektedir.

İletim sisteminin ve ayrıntılı parametrelerin seçimi ise hem teknik hem de ticari gereklilikleri yerine getirmek amacıyla ilgili taraflar arasındaki anlaşmalar gereği olarak, dikkatli araştırmalar ve denemeler sonrası gerçekleştirilmiştir.

BBC Araştırma ve Geliştirme Bölümü ile LSI Logic, Avrupa DVB-T belirlemeleri ile uyumlu iletimlerin kodlarını çözmeye elverişli bir dijital yersel yayın alıcı ön bloğunun geliştirilmmesi konusunda birlikte çalışmaktadırlar.
Bu geliştirme çalışmaları, BBC'nin COFDM konusundaki sistem deneyimi ile LSI Logic'in oturmuş çip tasarım yeteneğini birleştirmektedir.
 
Üst