Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Nedir?: DVB-S, DVB-S2, Dijital Uydu TV

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
5,012
12,272
113
ALMANYA
dvb_s_logo.gif
DVB-S, ingilizce Digital Video Broadcasting — Satellite (Dijital Görsel Yayıncılık – Uydu) kısaltmasını ve ilgili standartları ifade eder. Dijital uydu yayıncılığı için gereken DVB-S sistemi standardı 1993 yılında geliştirildi. Gelişimi 1997 yılına kadar sürmüş olan bu standart orijinal haliyle uydudan yapılan televizyon yayınları için gereken modülasyon demodülasyon ve ileri doğru hata düzeltme teknik standartlarını tanımlamaktadır.

QPSK modülasyonu kullanan nispeten dolambaçsız bir sistemdir. Bu sistemle ilgili şartname kanal kodlaması ve daha sonra diğer ortamlarla ilgili sistemlerde de kullanılacak olan hata koruma sistemi için farklı araçlar öngördü.

DVB-S standardını ticari olarak var eden ilk uygulama fransız Canal+ yayın şebekesinin uydu üzerinden doğrudan halka sunulması (1994) ile gerçekleşmiştir. Aradan geçen zaman içinde tüm dünyaya yayılmış global olarak en fazla kullanılan sistem haline gelmiştir. DVB-S ile hem tek taşıyıcıda çok kanal (MCPC), hem de yayın şebekelerinin iç aktarımları için kullanılan tek taşıyıcıda tek kanal (SCPC) uygulamaları, ayrıca Sky Digital (ingiltere), DishNetwork ve Globecast (ABD), BellTV(Kanada) gibi yayın şebekeleri ile doğrudan evlere yayıncılık yapılabilmektedir.

DVB-S standardı sadece fiziksel bağlantı ve çerçeveleme karakteristiğini belirlemekle beraber üzerine konulacağı aktarım akımının da MPEG-TS (MPEG transport stream) olduğu bir (örneğin MPEG-2) standardın kullanılmasını zorunlu kılmaktadır.

DVB-S2
dvbs2logo.jpg
Aradan geçen süre içinde DVB-S geliştirilerek DVB-S2 dediğimiz daha yüksek verimli bir uydu yayın sistemi ortaya çıkmıştır. Bu sistemin geriye doğru (önceki nesil DVB-S) sistemlerine uyumlu olan ve olmayan versiyonları mevcut. Geriye doğru uyumlu olmayan DVB-S2 versiyonu kullanılan ayni çaptaki bir çanak için DVB-S’e göre %30 daha fazla veri aktarım kapasitesi sağlar. Bu sistem verim artışını sağlamak için 8-PSK ve LDPC kullanır. Gelecekteki tüm avrupa uydu multiplekslerinde DVB-S2 kullanılması öngörülmektedir. Uydu alıcıları ise hem DVB-S hem de DVB-S2 yayınlarını açabilecek özellikte üretilecektir. Amatör televizyon aktarıcıları (odaiçi linkler) için de 1.2GHz amatör bandı üzerinden bu mod uygulanmaktadır.

Bu standarda ilişkin teknik bilgi ve belgeler için şu asıl kaynaklara bakmalısınız; ETSI DVB-S, DVB uydu aktarım sistemlerinde BPSK modülasyonunun uygulanışı, 11/12 GHz uydu yayınları için çerçeve yapısı, kanal kodlaması ve modülasyon
 
Üst