Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Atatürk nasıl kitap okurdu.

denizci56

0
Özel Üye
15 Şub 2013
1,533
451
83
Ege
15ataturk15cm.jpg


Atatürk'ün kitap okuma zevki ve kitap tutkusunun ta çocukluk yıllarında başladığım herkes bilmektedir. Atatürk yalnız tarih, askeri ve bilimle ilgili kitapları değil, gençliğinden itibaren zaman zaman roman okumaya da çok meraklı olduğunu biliyoruz. Bilhassa Reşat Nuri Güntekin'in “Çalıkuşu” ile Aka Gündüz'ün “Dikmen Kızı” romanlarını çok severek okuduğunu bizzat kendisinden duymuştum. Hatta bana da bunları okuyup okumadığımı sormuştu; okuduğumu söyleyince de kendisinden bir aferin almıştım

Okuduğu kitaplar arasında tarih kitapları daima çoğunluğu teşkil etmişti. Türk ve İslam tarihi üzerinde çok durmuş ve bu husus da çok detaylı çalışmalar yapmıştı. Bunun yanında hukuk, ekonomi, sosyoloji dalında da çok kitap okumuştur. Bu çalışmaları yaparken masasında daima lügatlerini bulundururdu. Not almayı da çok sever ve hep yapardı. Renkli ve kurşun kalemlerini hazırlar ve çalışma masasının üzerinde, lügatlerinin, masa saatinin, sigara kutusu ve kül tablasının yanında muntazaman hep bulundururdum.
Atatürk'ün çalışma ve okuma yeri yalnız kütüphanesi ve çalışma odası değildi, o meşhur akşam sofraları da adeta bir çalışma yerimizdi. O meşhur dönerli kara tahtamız, çeşitli lügatler, ansiklopediler, dergi ve broşürler, o günlerde okuduğu kitaplar yemek salonunda benim özel ayırdığım bir bölümde dururdu. Gerekli olduğu zamanda hemen gözü ile işaretini verir, ben de derhal istediği şeyi önüne koyuverirdim. İşte zaten bu sebeple her yemeğinde, sofrasında, seyahatlerinde, toplantılarında vs. beni yanından hiç eksik etmezdi.

Masa ve çalışma düzenine çok dikkat ederdi, çok titizdi, ama bende aynı dikkat ve titizlikte olduğum için Allah'a çok şükür hiç aksatmadan, hiç onu kızdırmadan ölene kadar hizmetim aksaksız olarak sürdü. Bu çalışmalarımız bahsettiğim gibi akşamları sofrada da sürerdi. Kitaplar, kâğıtlar, kara tahta, not defterleri, kalemler sofranın değişmez aksesuarlarıydı. Netice itibariyle Atatürk kitap sevgisiyle dolu dolu yaşadı ve öldü.

Atatürk okumayı o kadar çok severdi ki, kültür sahibi olmak onun için çok önemliydi. Kütüphanemiz çok zengin bir kitap kaynağına sahipti.

Hatta hiç unutmam bir sabah Genel Sekreter Hasan Rıza Bey Ankara’ya bir seyahatten dönmüşler ve sabah sabah doğru köşke gelmişlerdi. İlk önce bana rastlamıştı, ilk işi Atatürk'ü sormak olmuştu. "Nuri Atatürk nerde, nasıllar?" Ben de "İki gün iki gecedir devamlı okuyor, hemen hemen pek de bir şey yemedi, yalnız bir banyo yaptı ve de koltuğunda birkaç dakika kestirdi o kadar dedim. "Git bir bak, müsaitse odasına girmek istiyorum" deyince hemen odasına çıktım. Kapışım vurdum, "Gir" komutuyla yanına girdim, üzerinde beyaz keten gecelik elbisesiyle bağdaş kurmuş vaziyette kitabını okuyordu. "Ne var?" diye sorunca "Hasan Rıza Bey yanınıza gelmek istiyorlar, sizi merak etmiş" deyince "Allah Allah, kitap okumakta mı yok? Ne varmış merak edecek, çağırın gelsin tabii" deyince hemen gidip Hasan Rıza Bey'e haber verdim.

Çok kitap okuduğu zaman gözleri kızarır ve de yaşarırdı. Onun da çaresini bulmuştuk. İnce ince tülbentler hazırlar ve gözleri yaşarınca verirdim, o da o tülbentle gözlerini siler, kurutur ve rahatlardı.

Tahmini beş bin kadar kitaptan büyük bir çoğunluğunu kesin okumuştur. Altını muhakkak kırmızı kalemle çizerek önemli hususları belirtirdi. Önemli olmayan yerleri ise ya mavi ya da kurşun kalemle çizerdi. Bazen de sadece o kitabın kendisini ilgilendiren bölümlerini ayırıp okur geçerdi, ama ilgilendiği onu meraklandıran kitabı eline geçirdi mi kesinlikle bitirmeden sabaha kadar uyumazdı. Kitap onun her şeyiydi. Yalnız kütüphanede değil, yemekte, ziyafet sofrasında, trende, arabada, deniz kenarında, odasında istirahatta, uyumadan önce yatak odasında her zaman müsait olduğunda devamlı okur, okurdu.

Her İstanbul seyahatine hatta bazı diğer seyahatlere de giderken, yanımıza mutlaka kitaplarını aldırırdı, ama İstanbul’a gidiş başkaydı. İstanbul’a her gidişte çok fazla kitap alırdık.
Biraz sonra, bir takım iki tane cephane sandığını, muhafız alayı erleri getirip kütüphaneye koyuverdiler ve gittiler. Ne olduğunu anlamadan, bakıp dururken Atatürk içeri geldi, benim şaşkın baktığımı görünce “Ne o Nuri oğlum, şaşırdın değil mi? Şaşırma, savaşta bunlarla cephane taşıdık, sen o zamanlar çocuktun, bilemezsin, bu sandıklar benim için çok önemlidir. Şimdi o savaş bitti, yeni bir savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla, kitap olur; işte şimdi cephane taşıdığımız o sandıklara kitaplarımı koy, bu sandıklarla taşınsın, cephanenin yerini artık kitaplar alsın” dedi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

uydu3405

0
Üye
22 Eyl 2013
1,054
3
38
İstanbul
Sayın denizci56 çok güzel bir konu bulmuşsun okumakta isterim ama yazıların çok ufak biraz daha büyük olsaydı keşke okuyamıyorum.
 

denizci56

0
Özel Üye
15 Şub 2013
1,533
451
83
Ege
KATLAMALI OKUMA TEKNİĞİ

Kitap okuma teknikleri arasında en yorucu ve en zahmetli yöntemdir..
Kitaba başladınız 100 sayfa okudunuz...
Geçmiş sayfalarla ilgili bir referans bilgisi yada atıf olduğu zaman geri dönülür
ve o noktadan tekrar başlanır...
Yani bir kitabı 2 kere okumuş olursunuz...
Ama kitabın,yazarın ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmenin en sağlam yoludur...

Atatürk'ün bu şekilde okuduğunu Cemal Kutay'ın ve Salih Bozok'un sözlerinden ve hatıralarından öğreniyoruz.


 
Üst