Merhaba Next.web.tr Misafiri! Forum Sitemize Hoşgeldin.

Sitemize üye olarak ayrıcalıklarımızdan yararlanabilirsiniz.

or Kayıt ol

Göktürk-1 ve Göktürk-2 Güncel Gelismeler

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
1429868405070.jpg
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Uzay Daire Başkanı Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 Uydusu'nun askeri ve sivil uygulamalarıyla Türkiye'de yeni bir dönemi başlatacağını belirterek, "Devrim niteliğinde bir iş. Uydu sayesinde çok hızlı bir şekilde yüksek çözünürlüklü resimleri elde etmiş olacağız" dedi.

SSM ve uydu üreticisi Thales Alenia Space firması yetkilileri, Göktürk-1 Uydusu'nun yapıldığı Fransa'nın Cannes kentinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun çektiği görüntülerle askeri ve sivil hayata büyük katkı sağlayacağına değinen Tüfekçi, "Göktürk-1 Uydusu metre altı çözünürlükte Türkiye'ye kazandırılmış yüksek bir teknoloji olacak. Hem silahlı kuvvetler hem hava kuvvetlerimiz hem de ilgili kurumlar ve sivil otoriteler çekilen fotoğraflardan faydalanacaklar" diye konuştu.

Yer istasyonlarının kurulmasının da proje kapsamında olduğunu hatırlatan Tüfekçi, böylece Türkiye'nin mevcut alt yapısının uydunun kullanımına uygun hale geleceğini ve uydu fırlatıldıktan sonra 2016 yılının sonunda uydu fotoğraflarının görülebileceğini belirtti.

Uydunun hem terörizmle mücadelede hem de sivil uygulamalarda yer tespiti açısından çok faydalı olacağını ifade eden Tüfekçi, uydudan gelen verilerin her alanda kullanılabileceğini ifade etti.

"UYDULAR BİR MERKEZDEN YÖNETİLECEK"
Tüfekçi, "Göktürk-2'nin fotoğrafları öncelikle Hava Kuvvetleri olmak üzere, sivil kurumlarla da paylaşılıyor. Göktürk-1'in yer istasyonu Göktürk-2'nin yer istasyonu ile entegre hale gelecek. Bir merkezden yönetilecek. Ayrıca mobil bir yedek yer istasyonu da olacak" dedi.

Göktürk-1 Proje Müdürü Erdal Kisli ise uydunun Türkiye'ye istihbarat zafiyeti yaşatmayacağını söyledi.

Uydunun özellikle Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Irak gibi bölgelerde çekeceği görüntülerle Türkiye'ye istihbarat açısından büyük destek sağlayacağını belirten Kisli, "Göktürk-1 Uydusu özellikle metre altında çekeceği görüntülerle ülkemize büyük bir istihbarat kabiliyeti kazandıracaktır. Bu sayede gerek görüntülerin işlenmesi, gerek görüntülerin ilgili kuvvetlere servis edilmesiyle özellikle güneydoğu bizim açımızdan ayna gibi görünecek hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

Uydunun 2017 yılı içinde 4 aylık kabul testinin öngörüldüğünü belirten Kisli, Türkiye'de uydu için gereken alt yapıyı proje kapsamında kurmaya başladıklarını ve mayıs ayı içerisinde Uzay Sistemleri Entegrasyon Test Merkezi'nin açılışını öngördüklerini aktardı.

"DÜNYANIN İSTEDİĞİNİZ HERHANGİ BİR BÖLGESİNDEN GÖRÜNTÜ ALABİLİYORSUNUZ"
Göktürk-1 Uydusu'nun Fransa'daki üretimini üstlenen Thales Alenia Space firmasının Başkan Yardımcısı Herve Hamy ise uydunun ayırt edici özelliğinin birçok açıdan fotoğraf çekebilmesi ve çok yüksek kalitede görsel malzeme sağlaması olduğunu söyledi.

Uydunun sivil ve askeri birçok ihtiyacı karşıladığına işaret eden Hamy, "Göktürk-1, SSM için ürettiğimiz yüksek performanslı bir gözetleme uydusu. Uydu büyük bir esneklikle görüntü alabiliyor. Uydu sayesinde dünyanın istediğiniz herhangi bir bölgesinden görüntü alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Görüntülerin, Ankara'daki yer istasyonu sayesinde işlenip kullanılabileceğini belirten Hamy, istasyonun kalıcı bir yatırım olduğunu ve başka uydular için de faydalanılabilecek önemli bir teknolojik alt yapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Ankara'ya 7 Mayıs'ta gönderilecek Göktürk-1 Uydusu'nun, 2016 yılı ilk yarısında Fransız Guyanası'nın Kourou kentinden fırlatılması planlanıyor. Göktürk-1 Uydu Sistemi ayrıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 görevi boyunca günde ortalama 278 fotoğraf gönderecek.

1429868397523.jpg
 
Son düzenleme:

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
Bilim, Sanayi Bakanı Işık: Göktürk 2'nin terörle mücadelede inanılmaz faydası oldu

"Yeni çalışmamız 2018 sonuna kadar 50 santimetre çözünürlükte yeni bir uyduyu fırlatmak. Yani Göktürk 2'yi yenileme. Göktürk 2 geliştirilmeseydi Türkiye şimdi dışarıdan bir uydu almak durumunda kalacaktı. Göktürk 2'yi daha önce bir Ar-Ge projesi olarak geliştirdiğimiz için şimdi çok daha düşük bir maliyetle 50 santim çözünürlükte Göktürk 2 yenileme uydusunu yapabileceğiz. Bunun anlamı şu, 5 kat daha net görüntü alacağız. Ama Göktürk 2'yi yapmamış olsaydık bu bizim için çok zor bir proje olacaktı, şimdi çok kolay bir proje oldu."

 

f12

0
Özel Üye
21 Eki 2015
1,014
266
83
Göktürk-1 Fırlatma İçin Gün Sayıyor

41kd70.jpg


TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu, 5 Aralık'ta saat 16.51'de fırlatılacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu, 5 Aralık'ta saat 16.51'de fırlatılacak.

Alınan bilgiye göre, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun, montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi olan Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrinde bulunan tesislerinde gerçekleştirildi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı yerleşkesinde yer alan, Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi.

Uydu, 5 Aralık'ta Türkiye saatiyle 16.51'de uzaya fırlatılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenecek törende fırlatma anı canlı izlenebilecek.

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak.

Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.

Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak.

Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.
 

haydar1966

0
Yönetici
Co-Admin
5 Şub 2015
5,540
2,141
113
İstanbul
Bu uyduyla tv yayınları izlenebilecekmi.

Sevgili kardeşim bu uydumuz ve daha önceden fırlatılan Göktürk-1, ASKERİ-HABERLEŞME ağırlıklı kullanılacaktır.Alçak irtifa uydusudur olduğu yerde sabit kalmayıp dünya çevresini dolayısı ile ÜLKEMİZİN üzerindede sürekli olarak dönecektir.
Zaten hertürlü açıklama konunun ilk mesajında belirtilmiştir...
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
Göktürk-2, Dünyayı 21 Bin Kere Turlamış Durumda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2012'den beri Dünya yörüngesindeki seyahatine devam eden Göktürk-2 hakkında açıklamalarda bulundu.

TÜBİTAK Uzay ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından yapımına 2007 yılında başlanan ve 2012 yılınan Aralık ayında uzaya gönderilen Göktürk-2 uydusu, yörüngedeki 4. yılını geride bırakmış durumda.

467286cb90fde3068c9a2b235d951787ccf467fe.jpeg


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dünya yörüngesindeki yolculuğuna devam eden ülkemizin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2 hakkında açıklamalarda bazı açıklamalarda bulundu.

Devreye alınma faaliyetleri ve yörünge testlerinin ardından Hava Kuvvetleri Keşif Uydu Komutanlığına devredilen Göktürk-2'nin işletme ve görüntü dağıtım faaliyetlerinin de Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Özlü, uydu ve yer istasyonu bakım faaliyetlerinin ise Tübitak Uzay tarafından yürütüldüğünü belirtmekte.

Özlü'nün Göktürk-2 ile ilgili açıklamalarının geri kalanı şu şekilde:
"GÖKTÜRK-2 uydusu 4 yıl boyunca yörüngesinde 21 bin 387 tur atmış ve tüm dünyadan toplam 23 milyon 800 bin kilometrekarelik alan görüntülemiştir. Görüntüler tüm kamu kuruluşları ile paylaşılmaktadır. Görüntüler afet izleme, şehir planlama, tarım alanları izleme, orman yangınları ve istihbarat alanlarında kamu kuruluşları tarafından kullanılmaktadır".

07818aa8d3d82deacb5334f0f0b9f7fabeda0a1c.jpeg


Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve özelinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimine yönelik uydu görüntülerinin elde edilmesinin yanı sıra kamu kuruluşlarının, üniversitelerin ve araştırma kurumlarının istekleri doğrultusunda uydu görüntüsü hizmeti sunan Göktürk-2, savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık konusunda da yardımcı olmakta.

Dünya etrafında bir turunu 98 dakikada tamamlayan Göktürk-2, pek çok konuda ülkemize yardımcı olmuş ve olmaya da devam ediyor. Fakat şu an için uzaydaki yeni gözdemiz, 5 Aralık'ta fırlatılan ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden 0,5 metre çözünürlüğe kadar karşılayabilecek Göktürk-1 uydusu.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
GÖKTÜRK-1 yeni buluşlara kapı araladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını karşılamak amacıyla fırlatılan GÖKTÜRK-1 Uydusu'na yönelik çalışmalarda görev alan Türk mühendisleri, uzay teknolojileri alanında bir dizi buluş gerçekleştirdi.

Türkiye, uzay çalışmalarına bu alanda gelişmiş ülkelerden uzun süreler sonra başladı. 2000'li yıllarda başlanılan bu maratonda Türkiye, kendi uydusunu geliştirebilen ülkeler arasına girdi. Son olarak GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında, elektro-optik keşif ve gözlem uydusu, sabit/mobil yer istasyonlarının tedarikleri, mühendislik faaliyetlerine doğrudan katılım, endüstriyel katılım ve Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi kurulum faaliyetleri yürütüldü.

Proje, TELESPAZIO ve Thales Alenia Space firmalarının ana yükleniciliğinde yürütüldü; ana yüklenicilik ve yer kesimi faaliyetleri TPZ, uydu ve USET Merkezi kurulum çalışmaları TAS Firması sorumluluğunda gerçekleştirildi.
TUSAŞ, mühendislik faaliyetlerine doğrudan katılım kapsamında TPZ ve TAS firmaları sorumluluğunda gerçekleştirilen tasarım, üretim, montaj, entegrasyon, test, fırlatma ve yörüngede devreye alma gibi alanlara ilişkin 67 farklı mühendislik iş paketinde 75 personelle aktif katılım sağladı.

Şirket, GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında yürüttüğü uydu entegrasyon ve çevresel test faaliyetlerine ilave olarak GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında sağladığı aktif katılımla oluşturduğu yetişmiş insan gücüyle, uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir oyuncu konumuna gelme yönünde gelişme gösteriyor.
TUSAŞ, Ağustos 2010'da Thales Alenia Space'e gönderdiği 15 kişilik doğrudan katılım ekibiyle GÖKTÜRK-1 Projesine adım attı. İlk giden ekip ağırlıklı olarak sistem mühendisliği, uzay kesimi tasarım ve uydu montaj, entegrasyon ve test sistemleri tasarım ekibinden oluştu. Bu ekibe zamanla proje yönetimi, ürün teminatı, malzeme-proses, üretim, kalite, yazılım, aviyonik, kuşam (harness), uydu MET (montaj-entegrasyon-test), bölümlerinden mühendis ve teknisyen 62 personel Thales Alenia Space için toplam 42 iş paketine dahil oldu.

GÖKTÜRK-1 Projesi ile GÖKTÜRK-2 Projesi devam ederken, daha yüksek çözünürlüklü bir uyduda farklılık yaratan teknolojilerin gözlemlenmesi ve TUSAŞ'ın GÖKTÜRK-2 Projesi'nde iş payı kapsamında yer almayan aktivitelere ilişkin de kabiliyet kazanılmasına olanak sağlandı.

GÖKTÜRK-1 Görev Analizi çalışmaları esnasında analizlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan 3S (Satellite Scenario Simulator) yazılımı, TUSAŞ tarafından bu pakete katılım sağlayan mühendis tarafından geliştirildi. Söz konusu personel, bu yazılımı temel alarak TUSAŞ Uydu Görev Analizi yazılımının geliştirilmesinde öncü oldu.
Halen yeni yetenekler eklenerek ilerletilen yazılım sayesinde, gelecekteki uydu projelerinde kullanıcının ihtiyaçlarının sistem tasarımında yorumlanmasında etkin sonuçlara ulaşılabilecek. TUSAŞ, yazılımı oluşturan modüller için ise patent başvuruları yapıyor.

Montaj-Entegrasyon Doğrulama Geçerli Kılma ve Uydu Teknik Yönetimi iş paketlerinde TAS ekibi ile çalışan TUSAŞ personeli, Test Değerlendirme Ana Planının oluşturulmasında, haberleşme, elektro-optik görev yükü ve diğer aviyonik sistemlerin tasarımı çalışmalarında katkı sağladı. Görevli personel, ayrıca FDIR (Fault Detection Isolation and Recovery) gibi GÖKTÜRK Uydu sisteminin teknik özelliklerinin detaylı olarak incelenebileceği analizlerde de görev aldı.
Uydu Veri Kotarma Sistemi ve uydu veri tabanı çalışmaları kapsamında, GÖKTÜRK Uydu Sisteminin veri tabanının oluşturulmasında, uz komut (TC) - uz ölçüm (TM) planlarının hazırlaması, uz ölçüm bütçesi hazırlanması gibi çalışmalarda sorumluluk üstlenildi. Elde edilen bilgi birikimi ve deneyim TUSAŞ Uydu Merkezi Bilgisayarı donanım ve yazılım geliştirilmesi çalışmalarında kullanılıyor.

Güç Alt Sistemi'nde, SDR fazından çevresel test kampanyasının sonuna kadar tasarım ve test aktiviteleri yakından takip edildi. Güç bütçesi ve analizleri konusunda çalışmalar yapıldı. Buradan kazanılan birikimle TUSAŞ'ın diğer uydu projelerinde kullandığı uydu enerji analizi yazılımı geliştirildi ve söz konusu yazılım GÖKTÜRK-2 Uydusu telemetri verileri ile de doğrulandı. Yazılıma ilişkin patent başvuru süreci de devam ediyor.

Dinamik Uydu Simülatörü, Fonksiyonel Zincir Doğrulaması iş paketlerinde görev yapan personel elde ettikleri deneyimleri TUSAŞ'ta oluşturulan uydu simülasyon altyapısında kullandı ve bu altyapı üzerinde öncelikle GÖKTÜRK-3 Uydusu'nun Dinamik Uydu Simülatörü geliştirilmeye başlandı.
.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
Türk mühendisleri, uzay teknolojileri alanında bir dizi buluş gerçekleştirdi

GÖKTÜRK-1 Uydusu'na yönelik çalışmalarda görev alan Türk mühendisleri, uzay teknolojileri alanında bir dizi buluş gerçekleştirdi.
070120171140197406679_2-41.jpg
Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını karşılamak amacıyla fırlatılan GÖKTÜRK-1 Uydusu'na yönelik çalışmalarda görev alan Türk mühendisleri, uzay teknolojileri alanında bir dizi buluş gerçekleştirdi.
Türkiye, uzay çalışmalarına bu alanda gelişmiş ülkelerden uzun süreler sonra başladı. 2000 li yıllarda başlanılan bu maratonda Türkiye, kendi uydusunu geliştirebilen ülkeler arasına girdi.

Son olarak GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında, elektro-optik keşif ve gözlem uydusu, sabit/mobil yer istasyonlarının tedarikleri, mühendislik faaliyetlerine doğrudan katılım, endüstriyel katılım ve Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi kurulum faaliyetleri yürütüldü.

Proje, TELESPAZIO ve Thales Alenia Space firmalarının ana yükleniciliğinde yürütüldü; ana yüklenicilik ve yer kesimi faaliyetleri TPZ, uydu ve USET Merkezi kurulum çalışmaları TAS Firması sorumluluğunda gerçekleştirildi.

TUSAŞ, mühendislik faaliyetlerine doğrudan katılım kapsamında TPZ ve TAS firmaları sorumluluğunda gerçekleştirilen tasarım, üretim, montaj, entegrasyon, test, fırlatma ve yörüngede devreye alma gibi alanlara ilişkin 67 farklı mühendislik iş paketinde 75 personelle aktif katılım sağladı.

Şirket, GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında yürüttüğü uydu entegrasyon ve çevresel test faaliyetlerine ilave olarak GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında sağladığı aktif katılımla oluşturduğu yetişmiş insan gücüyle, uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir oyuncu konumuna gelme yönünde gelişme gösteriyor.

TUSAŞ, Ağustos 2010 €™da Thales Alenia Space’e gönderdiği 15 kişilik doğrudan katılım ekibiyle GÖKTÜRK-1 Projesine adım attı. İlk giden ekip ağırlıklı olarak sistem mühendisliği, uzay kesimi tasarım ve uydu montaj, entegrasyon ve test sistemleri tasarım ekibinden oluştu. Bu ekibe zamanla proje yönetimi, ürün teminatı, malzeme-proses, üretim, kalite, yazılım, aviyonik, kuşam (harness), uydu MET (montaj-entegrasyon-test), bölümlerinden mühendis ve teknisyen 62 personel Thales Alenia Space için toplam 42 iş paketine dahil oldu.
 

collo1

0
Moderator
11 Ocak 2012
4,997
12,213
113
ALMANYA
Göktürk-1 uydusu binden fazla test görüntüsü geçti

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Göktürk-1 Uydusunun, fırlatıldığı günden bu güne kadar binden fazla kare ve şerit şeklinde test görüntüsü çektiğini, çekilen görüntülerin bir kısmının uydunun görüntü kalibrasyonu, bir kısmının ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları için kullanıldığını açıkladı.
gokturk-1-uydusu-binden-fazla-test-goruntusu-gecti-9101504.Jpeg
Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılamak amacıyla tedarik edilen, Türkiye nin en yüksek çözünürlüklü gözetleme uydusu Göktürk-1, Güney Amerika daki Fransız Guyanası nda bulunan Kourou Fırlatma Üssünden, Vega fırlatma aracı ile 05 Aralık 2016 tarihinde hedef yörüngesine başarı ile fırlatılmıştı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, fırlatma gününden bugüne kadar test ve devreye alma süreci devam eden uydunun, 6 ayda binden fazla kare ve şerit şeklinde test görüntüsü çektiği, çekilen görüntülerin bir kısmının uydunun görüntü kalibrasyonu, bir kısmının ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları için kullanıldığı belirtildi.
2017 yılının 3. çeyreğinde nihai kabulü gerçekleştirilecek olan Göktürk-1 Uydusunun, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankara Ahlatlıbel Keşif Uydu Komutanlığı tesislerinde bulunan yer istasyonundan, uydu üzerinde yer alan ve milli olarak geliştirilen kripto ile işletildiği ifade edildi.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu tarafından sağlanan kaynaklarla tedarik edilen Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye nin ileri teknoloji kullanabilme ve üretebilme potansiyelinin artmasına önemli katkıda bulunan Savuma Sanayii Müsteşarlığı, Türkiye nin uzay çalışmalarına öncülük ederek teknoloji geliştirme ve yeni uydu projelerinin hayata geçmesi konusundaki faaliyetlerini yürütmeye kararlılıkla devam edeceğini bildirdi. Ayrıca, Göktürk-1 Uydusunun, Türkiye nin bundan sonraki askeri optik gözlem uyduları için bir mihenk taşı olarak yeni bir dönemi başlattığı, bu projede kazanılan yeteneklerin ve bilgi birikiminin yeni nesil gözetleme uyduları için yol gösterici olmasının planlandığı kaydedildi.

Göktürk-1'in ilk test fotoğrafı
Geçen yıl uzaya fırlatılan gözlem uydusu Göktürk 1in ilk test fotoğrafı İstanbulda yapılan savunma sanayi fuarı IDEF 2017de kamuoyu ile paylaşıldı. Yüksek hassasiyete sahip uydunun yolladığı ilk fotoğraf, Çanakkale Boğazından geldi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından imalatı yapılan Göktürk-1 uydusu, hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü almak üzere 5 Aralık 2016da uzaya gönderildi. Fransız Guyanasından fırlatılan uydu, halen test ve devreye alma sürecinde.

Altı ayda binden fazla kare ve şerit şeklinde test görüntüsü çeken uydunun nihai kabulü, bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek. Göktürk-1 Uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankara Ahlatlıbel Keşif Uydu Komutanlığı tesislerinde bulunan yer istasyonundan, uydu üzerinde yer alan ve milli olarak geliştirilen kripto ile işletiliyor.


 
Üst